Komisija

[big_header]Strokovna komisija izbora Tovarna leta 2021[/big_header]

Pri izboru najboljšega industrijskega podjetja v Sloveniji ima pomembno in odgovorno nalogo strokovna komisija. Ta na zaključnem dogodku med finalisti izbere zmagovalca, še prej pa vsakemu finalistu postavi nekaj vprašanj oziroma ga »zasliši«.

Finalisti izbora za nagrado tovarna leta v svojih predstavitvah izpostavijo, kakšna je vloga tovarne – strojne opreme in proizvodnih procesov, podprtih z informacijsko tehnologijo, ter znanja in motiviranosti ljudi, ki so za proizvodnjo odgovorni in v proizvodnji delajo – pri poslovnih uspehih podjetja – rasti prihodkov od prodaje in čistega dobička. Pa tudi, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, s posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje – tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje – in podobnimi prijemi uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce in povečati uspešnost poslovanja podjetja.

Strokovna komisija zatem pred udeleženci dogodka Tovarna leta vsakemu finalistu postavi nekaj podrobnejših vprašanj o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihove proizvodnje in procesov. Po koncu »zaslišanj« se komisija umakne, pretehta odgovore in predstavitve finalistov ter izbere zmagovalca, prejemnika nagrade tovarna leta.

[big_header]Člani strokovne komisije[/big_header]

Anton Papež, predsednik strokovne komisije

Anton Papez - Interenergo; Zakljucna prireditev in podelitev nagrad Tovarna leta 2018; Iskratel, Kranj, Slovenija 10.10.2018 Foto: Jure MakovecDolgoletni predsednik uprave družbe Interenergo, pred tem je bil njen direktor, še prej pa je desetletje vodil škofjeloške družbo TCG Unitech LTH-OL. Za dolgoletno uspešno vodenje TCG Unitech LTH-OL je bil leta 2005 izbran za slovenskega menedžerja leta, leta 2007 je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Po izobrazbo je strojni inženir in diplomirani ekonomist. Poklicno pot je začel v podjetju Intertrade, kjer je bil v oddelku ladjedelništva predstavnik za prodajo prometa s tujino, po petih letih mednarodnih izkušenj je v Tanzaniji kot generalni direktor podjetja Trailco vzpostavil tovarno. Leta 1988 je za štiri leta prevzel mesto generalnega direktorja Emona Commerce. Preden je leta 1997 postal glavni direktor TCG Unitech LTH-OL je kot podpredsednik uprave delal v koprskem Tomosu, še prej pa dve leti kot vodja prodaje in marketinga v Žitu.

Mag. Stane Merše, Institut Jožef Stefan

Stane Merse - Institut Jozef Stefan; Zakljucna prireditev in podelitev nagrad Tovarna leta 2018; Iskratel, Kranj, Slovenija 10.10.2018 Foto: Jure MakovecZaposlen na Inštitutu Jožef Stefan, kjer je od leta 2008 vodja Centra za energetsko učinkovitost. Diplomiral je na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani smer procesna avtomatika, kjer je leta 2000 tudi magistriral. Področja njegovega delovanja so uvajanje učinkovite rabe energije, celovito načrtovanje v energetiki, zmanjševanje emisij toplogrednih plinov, modeliranje in optimizacija energetskih procesov ter soproizvodnja toplote in električne energije. Je tudi programski vodja 21. Dnevov energetikov.Mag. Sibil Svilan, SID banka d.d.

Sibil Svilan, SID banka, Sticisce znanja, SID Banka 27.11.2018 Foto: Jernej LasičPredsednik uprave SID banke. Pred tem je vrsto let delal v bančnem sektorju na različnih vodilnih položajih v Sloveniji in v državah EU. Več kot 10 let je delal v Nemčiji v LHB Internationale Handelsbank AG, Frankfurt. Bil je državni sekretar za finančni sistem in mednarodne odnose na Ministrstvu za finance Republike Slovenije. Je avtor in soavtor več knjig in člankov s področja financ, bančništva, upravljanja, upravljanja tveganj in izobraževanja v revijah in časopisih v Sloveniji in Nemčiji.Matija Petrin, BSH Hišni aparati Nazarje

Diplomirani inženir strojništva, je v podjetju BSH Hišni aparati Nazarje zaposlen že 27 let. V podjetju, ki trenutno zaposluje okrog 1.800 ljudi, je svoje bogate izkušnje začel graditi kot specialist industrijskega inženiringa in projektni manager za proizvodnjo sesalnikov. Od leta 2001 do 2004 je prevzel vodenje proizvodnje, svoje znanje pa v naslednjih treh letih nadgradil kot vodja tehničnega oddelka v BSH-jevi tovarni v Nanjingu na Kitajskem. Po vrnitvi v Slovenijo je prevzel mesto direktorja tovarne in tehničnega področja. Od leta 2017 pa zaseda mesto direktorja družbe, odgovornega za področje tehnike, ki je operativno odgovoren tudi za regijo Adriatic East.